Particularități la contracte individuale săptămânale sau lunare.

 În vederea calcululul statului de plată și a generării declarației unice D112 privind contribuțiile la casele de asigurări, aplicația WinSal este concepută să răspundă criteriilor acestora de validare. Astfel, e cunoscut faptul că D112 nu acceptă alte norme de lucru decât zilnice,

(norma zilnica de incadrare se defineste in cartela elemente salariale din date personal)

pe când aplicația Revisal concepută de ITM, este prevăzută și cu CIM cu normă definită pe săptămâna sau luna. Imagine explicativă privind neconcordanță dintre cele 2 formulare, D112, vs Revisal:

 

Astfel, soluția în cazul angajării unor persoane cu norme săptămânale sau lunare este declararea în D112 a unei norme zilnice apropiate de cea care rezultă din contract. De exemplu dacă o persoană e angajată să lucreze 10 ore pe luna, normă minimă zilnică pentru D112 este de 1 ora din 8. Pezenta se completează conform condicii, iar salariul realizat brut se completează lunar la salariul realizat brut în sume curente, cartela sume.

Asadar, la o normă de lucru conform CIM săptămânală, orele normale de lucru pot să fie diferite în fiecare luna. În exemplul de mai jos, o persoană cu CIM săptămânal de 2 ore pe săptămâna, în luna august 2017 va lucra 10 ore. În altă luna, în care vor fi mai puține săptămâni, va lucra poate doar 8 ore și de asemenea va realiza o normă întreagă conformă conrtactului ei. În  vederea diferențierii cazurilor în care persoanele nu realizează normă convenită în CIM, la  persoanele cu CIM săptămânal sau lunar, se va completă în plus numărul de ore corespunzător normei întregi, în exemplul de față, va fi 10:

Astfel, Casa de pensii acceptă doar norme de ore zilnice întrucât numai în acest fel poate calcula anii de vechime în muncă ai asiguratului. Totodată, norma zilnică de incadrare (completata in DatePersonal, cartela Elemente Salariale) trebuie să fie număr întreg de ore, mai mic sau egal cu normă locului de muncă.

Proporția dintre orele lucrate efectiv și numărul de ore lucrătoare din luna conform contract e utilizată pentru calculul obligațiilor la salariul minim pe economie, dacă pentru acest salariat avem această obligație.

NOTĂ: mesajul de corelație eronată trebuie ignorat întrucât comparația se realizează pe baza normei zilnice aproximate.

Singură aproximare e la declararea normei zilnice folosită de CAS pt calculul vechimii în muncă. CAS calculează pe zi, nu pe alte intervale așa cum permite codul muncii.

 

Mai jos regasiti un exemplu pentru acest caz pentru luna martie 2021:

1. In Date personal – Actualizare personal creați un nou element salarial cu 1 ore din 8 ore:

Se calculează in fiecare luna cu următoarea formula: ore lucrate in luna/zile lucrătoare in luna->  rotunjit in sus, adică 5 / 23 = 0.21, rotunjit in sus 1:

Notă: Daca într-o luna iese mai mult intrucat diferenta ar însemna ore suplimentare si nu e permis in cazul timpului parțial, veți adăuga un element salarial nou cu o norma zilnică mai mare.

2. OBLIGATORIU, pontajul il realizati corect si la fel vor fi reale si corecte orele lucrate din prezenta. 

Condica o completati manual. Detalii gasiti aici Completare condica/ .

3. Pentru contractele lunare/saptamanale programul nu poate calcula realizarile lunare.Veți completa manual in fiecare luna salariul realizat si veti fi atenta sa ca orele totale lucrate sa nu fie mai multe decat norma zilnica*zile lucrătoare luna.

Notă: Daca intr-o luna iese mai mult intrucat diferenta ar însemna ore suplimentare si nu e permis in cazul timpului parțial, veți adăuga un element salarial nou cu o norma zilnică mai mare.

4. In Revisal accesați butonul „Modifică datele” pentru salariatul respectiv, completați data de încetare a salariului actual, completați data la care produce efecte, salvati stare curentă ca precedenta si salvati salariatul.

Apoi completati detaliile privind contractul si alegeți tipul de norma, repartizare, intervalul de timp si durata:

Pentru detalii accesati tutorialul Manual Revisal (urmati pașii ca si la punctul B pentru a salva starea curentă).

Alina Popeci