Creditele pe termen lung, de exemplu contractele de leasing se evidențiază pe contul 167 – ”Alte împrumuturi și datorii asimilate”. În cele mai multe cazuri acestea pot fi și în valută. Din acest motiv, vă recomandăm crearea de analitice în funcție de valuta în care sunt încheiate, exemplu:

  • 167.L, setat de tip FUR, bifat cu evidența pe parteneri;
  • 167.EUR, setat de tip FUR, bifat cu evidență pe parteneri și în valută;

Nu uitați ca să setați vizibilitatea fiecărui analitic creat în cartela Security din cadrul ferestrei Actualizare plan de conturi:

Contul 8051 – ”Dobânzi de plătit”
-> Cu ajutorul acestui cont se ține evidența dobânzilor de plătit, corespunzătoare contractelor de leasing și a altor contracte asimilate, aferente perioadelor viitoare.
-> În debitul contului 8051 este evidențiată valoarea dobânzilor de plătit corespunzătoare contractelor de leasing și a altor contracte asimilate aferente perioadelor viitoare, iar în credit, cele aferente perioadei în curs, trecute pe cheltuieli.
-> Soldul contului reprezintă valoarea dobânzilor de plătit corespunzătoare contractelor de leasing și a altor contracte asimilate, aferente perioadelor viitoare.

Pentru a putea ține evidența pe acest cont, el trebuie definit astfel:

Vă recomandăm crearea de analitice în funcție de valută în care sunt încheiate, astfel:

  • 8051.L, setat de tip FUR, bifat cu evidența pe parteneri;
  • 8051.EUR, setat de tip FUR, bifat cu evidență pe parteneri și în valută;
  • 891.L, setat de tip FUR, bifat cu evidența pe parteneri;
  • 891.EUR, setat de tip FUR, bifat cu evidență pe parteneri și în valută;

A. Varianta cu sumele cumulate

1.Înregistrarea contractului de leasing

a. Înregistrarea împrumut

Accesați în meniul din partea stângă Documente contabile/Operare documente și selectați Articole contabile:

La cod partener, completați CUI-ul furnizorului de leasing/împrumut. La coloana factură completați numărul de contract cu data lui și scadența ultimei rate. Exemplu de culegere a unui contract în EURO:

b. Înregistrare dobândă

Pentru a face identificarea mai simplă la numărul contractului se adaugă un 0 în față:

2. Înregistrarea facturii de rata leasing

Se realizează în meniul din partea stângă la Documente contabile/Operare documente, se selectează Recepție cheltuială, unde la cont furnizor alegeți contul 404 sau analiticul valutei corespunzătoare (de exemplu 404.EUR, definit în prealabil), iar la conturile debitoare selectați 167 sau analiticul valutei corespunzătoare și alte conturi de cheltuială (clasa 6), după caz.
Exemplu:

Informații contabile:

Nu uitați de coloana DED legată de deductibilitatea TVA (variante de deductibilitate 100%, 50% ,0%). Detalii găsiți aici: Deductibilitate TVA la cumpărare.

3. Înregistrare diminuare dobandă

B. Varianta cu sumele defalcate pe ratele scadente

1.Înregistrarea contractului de leasing

a. Înregistrarea împrumut

La cod partener, completați CUI-ul furnizorului de leasing/împrumut. La coloana factură completați numărul de contract cu data lui și scadența ultimei rate. Exemplu de culegere a unui contract în EURO:

b. Înregistrarea dobândă

Înregistrarea facturii de rata leasing și înregistrarea diminuării dobânzii se face la fel ca și în cazul sumelor cumulate.

Pentru varianta de contabilizarea a dobânzii în contul 1687, accesați:Operațiunile de leasing sau alte credite pe termen lung.

Pentru informații privind verificarea situațiilor contractelor de leasing consultați: Operațiunile de leasing sau alte credite pe termen lung.

În speranța că tutorialul vă este de folos, echipa SoftPro vă dorește mult spor în ceea ce lucrați!

Dori Boros