1. Metoda Evidență AWB

Pregătirea contextului

Se definește un tip de distribuție in Utilitare – Nomenclatoare – Tipuri distributie numit CURIER

Se definesc/actualizează în nomenclatorul de parteneri toți curierii cu care se efectuează livrări. Se bifează tipul alții și se setează contul contabil (de obicei 461 – Debitori diverși)

In cartela Detalii se setează tip distribuție = CURIER

Livrarea cu AWB

La finalul unei facturi care va fi livrată prin intermediul curierului se setează metoda de plată: AWB Curier

Se completează număr AWB sau se scanează în rubrica indicată în imaginea următoare, se alege curierul, se verifică sumele.

În acest moment datoria a fost transferată curierului, fiecare curier având evidența sumelor datorate la nivel de AWB (situații vizibile în modulul financiar)

Încasarea de la curieri

Încasarea se realizează de obicei prin bancă, fiecare curieri făcând plați cumulate pentru mai multe AWB-uri. În modulul Financiar – Document nou – Op. Casa/Bancă se operează încasarea de la curier (se selectează același cont de evidență care a fost setat și la finalul facturilor – de exemplu 461) apoi prin butonul Încarcă facturile se încarcă numerele de AWB cu sumele aferente din care se face stingerea conform specificațiilor curierului pentru plata respectivă

Desfășurătorul AWB poate fi preluat în documentul de încasare dacă se poate extrage din documentele curierului un fișier simplu XLS95/97 cu 2 coloane, coloana 1 = număr AWB, coloana 2 = valoare decontată sau un fișier CSV/TXT cu antet

awb,valoare
1112220001, 110.50
1112220008, 99.40
1112220009, 45.00

2. Metoda Evidență globală curier

Livrare cu AWB

Modul de emitere si incasare facturi incasare ramburs prin curier cu awb este urmatorul:

Va propunem sa va definiti (in planul de conturi) conturi analitice la 5125 in functie de curierul cu care lucrati, de ex 5125.CARGUS, 5121.GLOVO, 5121.TAZZ, etc.

Nota: soldul debitor al contului 5125.Curier va repreznta contravaloarea marfurilor pentru care acesta la livrare va realiza incasari in numerar si pe care inca nu le-a platit furnizorului marfii.

La emitere factura si se alegeti la tip plata optiunea ramburs.

Factura cu incasare AWB

Factura nu va figura intre cele neincasate, asteptandu-se incasarea sumei de la curier. Astfel Nota Contabila asociata este:

Incasarile de la curier ale sumelor reprezentand contra valoarea facturilor pentru care a efectuat incasari in numerar se opereaza conform extrasului bancar la data incasarii accesand meniul financiar, incasari banca diverse selectand contul corespondent cel asociat sumelor in curs de decontare analitic curier 5125, conform imaginii de mai jos:

Nota contabila la incasarea de la curier este:

In cazul in care curierul nu poate preda marfa la client si o returneaza, pentru reincarcarea stocului si stingerea datoriei curierului e necesar sa emiteti o factura storno cu modul de achitare ramburs cu awb curier.

In speranța că tutorialul vă este de folos, echipa SoftPro vă dorește mult spor în ceea ce lucrați!

Dori Boros