Funcția cash-flow grupează pe zile, săptămâni sau luni scadența facturilor de la furnizori și clienți. Disponibilul în numerar este afișat întotdeauna la ziua curentă. Conturile care participa la cash-flow, sunt cele bifate în acest sens în planul de conturi.

Aplicația este prevăzută, de asemenea, cu opțiuni de adăugare manuală a unor plăți care nu pot fi încă extrase din situațiile contabile la zi, de exemplu: plată salarii, rate credite la care eșalonările nu sunt defalcate în
contabilitate, etc.

Întrucât în practică există motive pentru amânarea plăților, pe lângă data scadentă din document. Acest modul a fost prevăzut cu o altă dată calendaristică atașată facturilor numită data estimată a plății/încasării care nu are nicio altă utilitate sau influență în situațiile contabile sau de gestiune, dar care permite replanificarea plăților. Astfel, informațiile din funcția cash-flow, pot fi utile, dacă nu există documente cu scadență sau dată estimată în trecut față de ziua în care se vizualizeaza.

Modulul cash-flow se accesează din meniul din partea stângă la Financiar/Cash-flow. Vă afișăm mai jos, câteva recomandări privind replanificarea sumelor. La intrarea în modul, cereți în stânga sus afișarea zilnică. Apoi, pe rând vizualizați fiecare zi afișată care denotă faptul că există documente cu data scadentă sau estimată în acea zi:

Modificarea datei se realizează prin accesarea partenerului din listă, apoi butonul “Schimbare data“. În fereastra care urmează pentru o privire de ansamblu a situației partenerului, sunt afișate toate facturile acestuia nu doar cele cu data din ziua în care s-a accesat situația:

Pot fi cazuri în care datorită stornărilor, apar facturi cu solduri negative care pot fi compensate în meniul din partea stângă la Financiar/Document nou/Încasare/Plata Client/Furnizor bancă selectând facturile astfel încât să totalizeze 0. Urmați îndrumările din tutorialul Compensare facturi storno pentru eliminarea lor din listă.

Celelalte facturi se amână utilizând butoanele rapide explicate lateral. De asemenea, puteți stabili ce conturi să participe sau nu la cash-flow. De exemplu, dacă contul 4118 – ”Clienți incerți sau în litigiu”, nu doriți să participe la generatorul de cash-flow, acesta trebuie debifat în planul de conturi. Planul de conturi se accesează din scurtătura din partea de sus a ecranului sau din meniul din partea stângă la Utilitare/Nomenclatoare, se bifează ”Tot planul de conturi” și apoi click pe butonul ”Actualizare”. După se selectează contul dorit, în acest exemplu 4118, se dă click pe butonul ”Modifica” și se debifează opțiunea ”Participă la cash-flow”:

După reprogramarea pentru plată sau încasare a tuturor facturilor cu scadență mai veche decât data curentă, obțineți situații zilnice, săptămânale sau anuale care va pot ajuta în planificarea fluxului de numerar.

În speranța că tutorialul vă este de folos, echipa SoftPro vă dorește mult spor în ceea ce lucrați!

Dori Boros