Factura de încasat trebuie să fie întocmită sau inițializată în valută, așadar analiticul contului 4111 – ”Clienți”, de exemplu 4111.EUR – ”Clienți în EURO”, utilizat trebuie să aibă setată evidența în valută, altfel, suma de încasat va fi afișată doar în lei:

Dacă contul nu există, trebuie să-l creați prin click pe butonul ”Adauga”.

Notă: Definiți analitic distinct pentru fiecare tip de valută în care emiteți facturile. Acest lucru ușurează urmărirea soldurilor precum și reevaluarea la cursurile de schimb valutare de la sfârșitul perioadelor fiscale.

Întocmirea chitanței:

Formatul de listare trebuie să conțină valuta. După salvarea documentului, dați click pe ”Listare”, iar în ecranul ”Unde listați?” dați click pe ”Ecran”.

Informații contabile:

În cazul în care încasați contravaloarea în lei a creanțelor în valută, aveți nevoie de setarea în prealabil a unui cont intermediar, de exemplu 5125 – ”Sume în curs de decontare” de tip NUM (numerar), fără evidența în valută.

Astfel, încasarea se realizează în 2 pași:

1.Se încasează contravaloarea în valută, prin contul de “casă” intermediar definit anterior.

Informații contabile:

2.Următorul pas este reoperarea încasării cu același număr de document în casă, ca și operațiune diversă cu cont corespondent contul intermediar definit anterior 5125:

Fiind document cu setare “manuală”, listarea se efectuează din meniul din partea stângă din Financiar-Modificare/Stergere-Op. Banca/Casa/Comp și apoi click pe butonul ”Listari”:

Informații contabile:

În speranța că tutorialul vă este de folos, echipa SoftPro vă dorește mult spor în ceea ce lucrați!

Dori Boros