Aviz – tipuri,proceduri de lucru

Mod de folosire al avizelor de livrare/transfer/custodie

  1. Avize de livrare

     ***  Întocmire Aviz livrare

  • Se folosește pentru livrarea mărfurilor la clienți și va fi urmat de factură;
  • Scade stocul;
  • Încarcă valoric contul 418 – „Facturi de întocmit” motiv pentru care prețul de vânzare trebuie completat chiar dacă la facturare se va modifică (în cazul cumpărărilor, 408).
  • Factură stinge soldul valoric al contului 418 (în cazul cumpărărilor, 408), nu scade stocul chiar dacă în factură sunt descrise produsele din factură;

La listare există opțiunea de a afișa sau nu prețurile;

Notă contabila aferentă:

 Situația valorică a avizelor nefacturate se vizualizeza în meniul financiar, liste parteneri facturi, situații facturi, clienți, selecție cont 418 (în cazul cumpărărilor, 408).

O altă modalitate de vizualizare este prin scurtătură din meniul principal:

 unde există și posibilitatea de a vizualiza conținutul oricărui aviz din fișa partenerului:

***  Facturare Aviz livrare

  • Factură nu scade stocurile ci „stinge” valoric soldul contului 418 – „Facturi de întocmit” (în cazul cumpărărilor, 408)

La întocmirea facturii, după selectarea partenerului, din cartelă „Acțiuni” de la baza ecranului și butonul „Factură din Avize” se încarcă lista avizelor nefacturate.

În cazul cumpărărilor, pentru înregistrarea facturilor aferente avizelor recepționate anterior, se folosește macheta de „Recepție cheltuiala”;

După bifarea avizelor de facturat, în tabelul cu pozițiile facturii se încarcă produsele de pe avizele selectate:

Notă: prețul de vânzare se poate modifică la facturarea avizelor, nu însă și cantitățile întrucât evidență pe contul 418 este doar valorică (în cazul cumpărărilor, 408). În cazul în care, clientul confirmă o cantitate diferită de produse decât cea din avizul de livrare, recomandăm întocmirea în prealabil a unui nou aviz conțînând diferențele de produse iar la facturare selectarea ambelor avize.

Notă contabila aferentă:

În cazul în care la facturare există modificări de preț, în notă contabila pe credit aceste diferențe se contează pe contul 708.

2.Avize de transfer

***  Întocmire Aviz transfer

Scade o gestiune/magazie și încarcă o altă gestiune aflată la altă adresa a aceleiași unități. Transferul se realizează întodeauna la oret de cost (prețul de intrare) cu excepția cazului în care gestiuna primitoare este de tip magazin de vânzare cu amănuntul, caz în care la preț de vânzare se completează prețul de vânzare cu amănuntul.

Se pot realiza și transferuri la care gestiunile sunt aceleași dar magazia primitoare diferă de cea predătoare.

Cantitățile transferate încarcă gestiunea primitoare cu exepția cazului în care gestiunea primitoare este setată cu evidență global valorică.

Notă contabila aferentă:

Că și opțiune de listare pentru afișarea prețului de vânzare și nu de cost pe avizul de transfer, accesatoi fereastră de configurare societate (prin modul Administrare, firme, modificare) și pe cartela WinGest prețuri,bifat opțiunea de aviz transfer la preț vânzare.

Setarea își începe efectul de la următoarea intrare în WinGest.

3.Avize de custodie

***  Întocmire Aviz custodie

Se folosesc în cazul în care produsele sunt livrate în magazia clientului de unde urmează să fie facturate pe măsură

revânzării (în cazul mărfurilor) sau al consumului (în cazul materialelor) lor de către client.

Remarcăm meniul separat de accesare al acestui tip de document

Ecranul de culegere:

Fiind în sine un document de transfer, produsele rămânând în proprietatea furnizorului, nota contabila se generează la preț de cost:

Gestiunea primitoare este de tip 35_ iar pentru fiecare client sau filiala a acestuia, se crează automat o magazie cu simbolul codului de partener. Situația stocurilor la terți defalcată pe parteneri se regăsește în situați stocuri, raport de stoc, cu opțiunea de grupare și ordonare după magazie

Facturarea produselor se realizează selectând magazia aferentă clientului:

În cazul facturării din gestiunea terților, venitul și costul se stabilesc în momentul vânzării.

INFO: pentru cazul transferurilor in custodie a produselor finite, se vor folosi conturile 345-stoc produse finite depozit, respectiv 354- produse finite in custodie. Monografie contabila:

aviz

Pentru clarificarea situațiilor particulare din societatea dumneavoarea, nu ezitați să ne contactați. Va dorim spor în activitatea dumneavoastră!

Alina Popeci