In cazul in care se solicita deducerea TVA la produsele inventariate pe stoc la data dobandirii codului de TVA, urmati pasii:

1) Configurarea firmei in platitor de tva ( lunar sau trimestrial, in luna de lucru in care devine platitoare de tva) cat si adaugarea intervalulul fiscal pe cartela generalitati.Pe cartela wingest general bifati optiunea cautare cu stoc la Receptie magazin /Receptie depozit,si imediat dupa salvare realegerea firmei din bara de lucru pt citirea noilor configurari.

2) Intrati in meniul Utilitare-nomenclatoare-stocuri-actualizare si va pozitionati pe coloana k_tva, pe un rand oarecare, apasati modificare in selectie:

3) Intocmiti receptii storno neimpozabile la pretul de achizitie initial (continand TVA). Completati numarul initial al facturii dar la care adaugati un 0 la final, iar la data completati data dobandirii codului de TVA.

Exemplu:

Sociatatea dobandeste codul de tva la data de 01.05.2019.

  • Cantitate inventariata la produsul A =10 bucati.Se identifica ultima achizitie a acestuia, pe factura nr 123456 din data de 03.04.2019 fiind 100 bucati la pretul de 10lei+tva pe bucata.Se certifica calitatea de platitor de tva a furnizorului la data emiterii facturii.

4) Intocmiti receptii storno neimpozabile la pretul de achizitie initial (continand TVA). Completati numarul initial al facturii dar la care adaugati un 0 la final, iar la data completati data dobandirii codului de TVA.

Exemplu: -100 bucati la pretul de 11.9 lei. Nr factura 1234560 din data de 01.05.2019

5) Receptie tva la incasare sau impozabila ( dupa caz ) +100 bucati la pret de cost 10 lei. Nr factura 123456 din data de 01.05.2019

6) In acest moment la situatii facturi, pe acest partener avem in sold factura initiala, factura storno si cea impozabila de receptie:

7) Va recomandam compensarea facturii initiale cu cea de storno in limita sumei stornate. Indrumari:

8) Situatie facturi dupa compensare:

9) Rapoarte diverse care rezulta in urma operatiunilor de mai sus:

Raport de stoc initial:

Raport stoc final:

Informatii contabile:

-Jurnal  tva achizitii:

Nota: in cazul in care firma dobandeste codul de TVA si  NU opteaza pentru plataTVA la incasare iar furnizorul nu este nici el inscris in acest registru, notele contabile asociate operatiunilor se vor genera pe contul TVA exigibila,iar in jurnalul de cumparari facturile sunt afisate la operatiuni exigibile.

În speranța că tutorialul nostru este de folos, SoftPro vă mulțumește pentru încrederea în aplicații și vă dorește mult spor în ceea ce lucrati!