În cazul în care din diverse motive ați ajuns în situația în care aveți stoc negativ pe o fișă a unui produs, însă pe alta al aceluiași produs este pozitiv, urmați pașii de mai jos în vederea compensării lor.

În exemplul de față consideram stocul următor pe același cod de produs:

  • Fișă magazie 1: -2 bucăți la preț de 3 lei
  • Fișă magazie 2: 10 bucăți la preț de 5 lei

Avem așadar de stornat ieșirea de -2 bucăți de pe fișa de magazie 1 și să operăm scăderea de pe fișa de magazie 2. Întocmim Procesul verbal, astfel:

  • în titlu completam motivul, și anume “compensare“;
  • la prima poziție se va selecta fișa numărul 1 cu stocul de -2 bucăți unde la cantitate se trecem tot -2 (ieșire cu minus înseamnă stoc final -(-2)=stoc final+2, deci -2+2=0, așadar stocul va deveni 0 pe această fișă);
  • la a doua poziție se va selecta fișa numărul 2 și se va trece diferența de 2 bucăți;

IMPORTANT:

Procesul verbal e un document de scădere a stocului. Pentru ca el să nu afecteze stocul și să fie de compensare, total cantitate pe PV trebuie să fie 0. Altfel, devine un document care modifica stocul și nu mai poate fi numit “de compensare”.

Informații contabile:

Întrucât în exemplul de față prețul de cost de pe fișa 1 diferă de cel de pe fișa 2, PV are o valoare care se va contabiliza automat pe contul 473:

Pentru repartizarea valorii PV pe contul de cheltuiala corect, în WinConta operați un articol contabil care să transfere valoarea de pe contul 473 pe contul de cheltuială asociat gestiunii (pentru exemplul de față, nefiind vorba de o diferență de inventar sau scădere din alte motive: 607.21 = 473 cu 4 lei).

În speranța că tutorialul vă este de folos, echipa SoftPro vă dorește mult spor în ceea ce lucrați!

Dori Boros