I. Conturi bifate cu evidenta in valuta, dar fara evidenta pe parteneri (de exemplu conturile de case/banci):

Recomandam folosirea unui analitic distinct aferent fiecarui tip de valuta. Exp: daca la bcr aveti cont curent si pe euro si pe usd, nu puteti lucra doar cu 5124.BCR cu ambele valute, ci definiti 2 distincte, de exemplu:
5124.BCR.EUR si 5124.BCR.USD.
soldul final al unei perioade depide de urmatoarele:
• sold in valuta la inceput de an/perioada initializat corect (se realizeaza doar la inceperea evidentei contabile
in WinConta pentru firma la care se conduce contabilitatea). Se realizeaza in meniul Utilitare, deschidere an, preluare manuala balanta in valuta corespunzatoare.
• Rulaje provenite din documente cu datele valutei: tip, curs, valoare completate corect.
NOTA: nu bifati evidenta pe parteneri la conturi la care nu doriti componenta pe parteneri,cum ar fi bancile sau creditele la banci, etc.
– verificati prin filtru pe cont in registrul jurnal, dupa cont, exp 5124.BCR.EUR, daca la coloana in valuta aveti altceva decat EUR. Daca da, corectati documentul de provenienta. Daca nu aveti completate datele valutei, atunci setarea cu bifa in valuta a fost realizata dupa operarea documentului primar. Resincronizat si recalculati pentru generarea notei contabile cu tot cu datele in valuta culese in docmentul primar.
– daca aveti operatini manuale pe conturi in valuta la care nu au corespondenta in valuta (sungura nota contabila care nu trebuie sa aiba date legate de valuta este nota de reevaluare a soldurilor) completati lacoloana “valuta” simbolul valutei corespunzatoare contului analitic, cursul si debit/credit in vauta.
Diferenta de curs la conturile fara evidenta pe parteneri se calculeaza ca diferenta intre (sold in valuta*curs valutar reevaluare) – soldul contului in lei.
Daca suma din nota contabila de diferenta de curs considerati ca nu este corecta, atunci unul sau mai multi din termenii urmatori nu sunt corecti.
-sold valuta,
-curs valutar reevaluare sau documente primare operate
-sold in lei
Reevaluarea cu o valoare “incorecta” denota existenta unei greseli de operare care dau solduri gresite. Nu reevaluarea e gresita ci soldurile care rezulta din operatiuni/cursurile utilizate.
Anulati reevaluarea si asigurati-va ca soldul in valuta si cursul sunt cele corecte.

II. Conturi bifate cu evidenta in valuta si CU evidenta pe parteneri:

– Initializarea facturii in sold pe parteneri sa fie corect atat in lei cat si in valuta (se efectueaza doar la inceperea evidentei contabile in WinConta pentru firma la care se conduce contabilitatea). Daca nu este, se realizeaza la utilitare, nomenclatoare, parteneri, actualizare, identificati firma, va pozitionati pe ea, aveti jos butonul de initializare, adaugati factura in valuta,raspundeti cu “Da” la intrebarea referitoare la generarea sumei in lei corespunzatoare. EXP. Cont 401.EUR, partener x, la initializare o factura, trebuie sa va de 2 ori, odata cu suma in lei si odata in valuta:

Exemplu de initializare:
401.EUR, cui x, factura y,data..scadenta.., 10000 EUR
401.EUR, cui x, factura y, data..scadenta.., 42282 RON
Aceeasi factura nu are voie sa apara si in alta valuta, exp. 401.EUR,, cui x, factura y, data..scadenta.., 300 USD . In aces caz, reevaluarea automata nu este posibila.
– verificati prin filtru pe cont in registrul jurnal, dupa cont, exp 401.EUR,, daca la coloana in valuta aveti altceva decat EUR (filtru 2 pe coloana de valuta cu conditia “diferit de” EUR). Daca da, corectati documentul de provenienta, folositi apoi utilitare compactare stergere facutri cu sold 0.
– O setare si operare corecta a unei facturi externe genereaza o nota contabila cu toate elementele necesare incarcarii fisei facturii in valuta:

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

-Verificati la financiar, situatii valutare, sit parteneri, situatie comparativa lei valuta, pe fiecare cont in parte, corelatia lei valuta / facturi. Daca descoperiti nereguri, verificati fisa detaliata a facturii si la situatiile in lei si la cele valutare.
Fisa detaliata a facturii in lei o regasiti in financiar (pentru fisa detalita in valuta apasati situatii valutare), liste parteneri facturi, situatii facturi, alegeti contul (in situatii valutare alegeti si tipul valutei), in tabel va pozitionati pe factura iar la listare alegeti fisa dtaliata a facturii:

Fisa facturii arata toate operatiunile efectuate pe contul de partener. Platile la furnizori apar pe coloana de debit:

Platile facturilor sin valuta se efectueaza neaparat bifand la plata optiunea “in valuta” . Facturile cu evindenta in valuta se platesc /incaseaza prin stingerea soldului in valuta chiar daca plata/ incasarea se realizeaza in lei, in acest caz fiind suficienta alegerea contului de numerar sau banca in lei si nu cel in valuta.

În speranța că tutorialul vă este de folos, echipa SoftPro vă dorește mult spor în ceea ce lucrați!