Studiu de caz din “alimentație publică”
I. Pentru ca scăderea în baza bonurilor de consum să se poată realiza în baza rețetelor, codificarea ingredientelor cumpărate trebuie să fie cât mai simplă și sugestivă. O mare atenție trebuie acordată unităților de măsură, și anume, folosiți unitatea de măsură din rețete. La recepții, transformați cantitățile, respectiv prețurile în unitatea din rețetă, dacă cele din factură nu corespund cu cele din evidența stocului.
În meniul din stânga în Utilitare\Nomenclator bifați opțiunea de Stocuri și dați click pe ”Actualizare”.
În lista deschisă poziționați-vă pe înregistrarea dorită și dați click pe butonul ”Modifica” sau combinația de taste ALT+M. Dacă înregistrarea nu există, dați click pe butonul ”Adauga” sau combinația de taste ALT+N.
În fereastra Actualizare stocuri, realizați următoarele ajustări:
Sugestii:
- Nu creați coduri de produs distincte pentru același ingredient, doar pentru că pe factura de furnizor vine cu alt nume. Dacă în rețetă aveți prevazut ULEI și creați cod ULEI_FLORIOL, la scăderea în baza rețetei, programul nu va găsi ULEI, iar ULEI_FLORIOL nu se va scădea pentru că nu e prevăzut în rețetă.
- Dacă într-o rețetă folosiți ciuperci, cu siguranță cantitatea e dată în grame. Dacă cumpărați conserva de ciuperci, citiți cantitatea neta de pe cutie (fără apă, apare în mod obligatoriu) și înregistrați-vă în recepție doar cu acea cantitate. De exemplu 10 conserve cumpărate cu cantitate netă 240 g fiecare a câte 10 lei bucata înseamna 2.4 kg, cu 41.6667 lei/kg.
II. Definire produse finite (feluri de mâncare)
Bifați “Cu reteta” și stabiliți unitatea de măsură pentru vânzare.
III. Definire rețete
În aplicația WinGest, în meniul din stânga selectați Stocuri/Retete/Reteta noua:
IV. Generarea consumului pe bază de rețetă
Bonul de consum se generează în aplicația WinGest, selectând din meniul din stânga Documente de miscare/Operare documente. În lista derulantă se selectează Bon Consum și se dă click pe butonul ”Document nou”.
Se poate realiza fie direct din Bon consum folosind din cartela “Actiuni”, bon consum din rețetar:
Se completează denumirea rețetei, se dă click pe butonul ”Cauta” și se selectează rețeta dorită.
Apoi în fereastra care urmează completați numărul de porții realizate și prețul aferent.
Obțineți cantitățile necesare:
În același bon de consum, puteți cere generarea consumului pentru mai multe feluri de produse finite consecutiv.
Fie operați întâi bonul de predare (în general în gestiunea 345-produse finite), apoi în bon de consum folosiți butonul de la cartela Actiuni “B.C. Din B.P. Pe baza de retetar”. În acest caz, se poate lista o combinație între BC și BP numită “Raport de producție” din modulul “Retete”.
Raportul de producție va arăta în felul următor:
Chiar dacă exemplul de mai sus l-am realizat pentru alimentație publică, în producția de confecții metalice regulile se păstrează. Dacă fișa tehnologică prevede materiale la o anumită unitate de măsură, la recepție, la fel ele se vor recepționa la U.M. din Fișa tehnologică și nu la cea din factura furnizorului. Și la fel, la materiale gen sârmă, tablă, recepția e în ml, respectiv mp indiferent de formatul cumpărat deoarece pe fișă, ele se scad pe aceste unități de măsură.
Alte informații :
Folosirea facilității de generare automată a cantităților pe BC în baza rețetelor, presupune utilizarea metodei evidență a stocurilor cu inventar intermitent. Cu alte cuvinte, vă obligă să faceți inventar periodic și să ajustați diferențele reprezentând abateri acceptate de la rețetă.
Metode de lucru – din experiența clienților noștri:
Metoda producție cu magazin amănunt:
- identică cu exemplul de mai sus;
- pentru vânzare se transferă produsele realizate din 345 în analitic magazin amănunt 371.amanunt;
- vânzarea se operează la Financiar/Document nou/Raport Z – analitic TVA și venit, sunt ale magazinului cu amănunt.
Metoda mărfurilor:
Există contabili care consideră că alimentația publică nu este chiar producție și nu obligă la folosirea conturilor specifice. Metoda lor este:
- recepție ingrediente la preț de cost pe 371.analitic;
- în BC din rețete ingredientele se consumă în baza rețetelor din 371.analitic, formulă contabilă aferentă fiind 607.analitic=371.analitic;
- nu se înregistrează BP, deoarece tot ce se pregătește se și vinde, nu rămân meniuri pe stoc;
- se operează raport Z cu încasările din fiecare zi, monografia rezultată fiind 5__=%4427+707.analitic;
În speranța că tutorialul vă este de folos, echipa SoftPro vă dorește mult spor în ceea ce lucrați!