Odată cu modificările legislative din ianuarie 2013 privind procedurile de evidențiere a TVA-ului la încasare, jurnalele de TVA trebuie să conțină și facturile în sold, până la încasarea/plata lor. Astfel, în cazul în care există stornări de facturi, acestea trebuiesc compensate tocmai pentru ca TVA neexigibilă aferentă să fie trecută pe TVA exigibilă odată cu lansarea procedurii de închidere TVA.

Pentru compensarea acestor facturi vă recomandăm să o culegeți în Financiar/Document nou/Incasare/Plata Client/Furnizor banca, selectând la bănci un cont intermediar, de exemplu 581 sau 473 (sau un analitic distinct al acestora, de exemplu 473.C, definite în prealabil în Utilitare/Nomenclatoare/Tot planul de conturi/Actualizare, de tip CNT):

Apoi click pe butonul ”Adauga” sau combinația de taste ALT+N.

O astfel de compensare trebuie în mod obligatoriu să aibă total valoare zero, ca în exemplul din imaginea de mai jos:


Nota contabilă aferentă operației:

Informații contabile (rulaj total conturi debit și credit = 0). Deși rulajul total al notei contabile este zero, la generarea închiderilor de TVA se va trece pe exigibil TVA aferent fiecărei facturi în parte, și desigur și total rulaj TVA exigibil va fi zero, iar în luna următoare compensării aceste facturi nu vor mai trebui afișate în jurnalele de TVA.

Pentru compensarea facturilor de vânzare se procedează similar.

În speranța că tutorialul vă este de folos, echipa SoftPro vă dorește mult spor în ceea ce lucrați!

Dori Boros